Glutensiz
makarna diğer makarna çeşitlerinden farklı olarak daha sağlıklı olan
bir besindir. Glutensiz beslenme konusunda son dönemlerde sağlıklı yaşam ve
sağlık beslenmsinde en popüler gündem konularından biridir. İnsanların glutensiz
diyetlere olan ilgisi arttıkça ve glutensiz ürünler
elde etmek kolaylaştıkça, giderek daha fazla insan glütensiz diyetleri tercih
etmektedir. Bazılarımız için glütensiz beslenme tercih edilse de glütensiz
beslenme, gluten duyarlılığı, glüten alerjisi, glüten intoleransı ve çölyak
hastalığı olan hastalar için çok önemlidir. Diyet listeleri, sağlıklı beslenme
makaleleri ve beslenme uzmanlarının tavsiyelerinde aşina olduğumuz gluten,
aslında buğday, arpa, çavdar gibi tahılların temelini oluşturan bir protein
türüdür. Tahıl ürünlerini (makarna ve toz pudra gibi) kaynattığınızda da en
önemli sebep su kaymasıdır Un ve suyun viskozitesi hamur haline gelir. Fermantasyon
ve genleşme kabiliyeti içerdiği glütendir.
Glutenin Zararları Nelerdir
Vücutta tükettiğimiz tüm besinler ince bağırsağın
bileşenlerine parçalanır ve bağırsak mukozası yoluyla kana karıştırılır.
Vücudun temel besin maddelerini emme yeteneği, ince bağırsakta villus denen çok
sayıda kıvrım tarafından sağlanır. Gluten intoleransı ve çölyak hastalığı olan
kişilerde, bağırsak mukozasında glutensiz neden olduğu alerjiler
nedeniyle çıkıntıları ve kıvrımları zarar görür. Sonuç olarak, bağırsak yolu
alanı yavaş yavaş azalır ve yutulan yiyecek emilemez hale gelir. Sonuç olarak,
yetersiz beslenme semptomları ortaya çıkar ve bunun sonucunda hastalıklar da
ortaya çıkar.
Yorumlar
Yorum Gönder