Günümüzde sağlıklı ve doğal
beslenme için ilk olarak beslenme alışkanlıklarının analiz edilmesi
gerekmektedir. Çünkü kişilerin sağlıklı olduğu zannettikleri ürünlerin aslında
işlenmiş gıdalar olduğunun altı çizilmektedir. Her besin için geçerli
olmamasına karşın bu durum özellikle paketli ürünlerin hemen hepsini
kapsamaktadır. Sağlıklı bir beslenme rutini oluşturabilmek adına bu neden
yüzünden ilk olarak besinlerin evlerde yapılması önerilmektedir. Bu da sağlıklı
un teminlerini ilk dikkat edilmesi gerekli olan maddelerden biri haline getirmiştir.
Sağlıklı Un Türleri
Ülkemizde işlenmiş olarak satılan klasik beyaz un en çok
satılan un türü olarak bilinmektedir. Ancak gerek belli değerlerden
arındırılmış olması gerekse glüten miktarı yüzünden beyaz un geniş kitleler
tarafından pek de sağlıklı bulunmamaktadır. Beyaz un yerine daha sağlıklı olan
unların tüketilmesi önerilmektedir. Nohut
unu öneriler arasında en çok tercih edilenlerden biridir. Üstelik bu
una diğer unlardan daha kolay şekilde erişim sağlanabilmektedir.
Özellikle internet sitelerinden ya da çok büyük marketlerden
teff unu gibi glütensiz unlar da
temin edilebilmektedir. Bahsedilen unun menşei ülkemiz değildir. Farklı bir
bitkiden elde edilmesine karşın geniş kitleler tarafından tanınır ve sevilir
hale gelmiştir. Yine de tercihleri yerli unlardan yana olanlar için nohuda ek
olarak karabuğday gibi unların tüketilmesi önerilmektedir. Bu tür unların tat
bazında farklı sonuçlar vermesinden ötürü hemen hepsi denenerek en uygunu
bulunmalıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder