İnternet Altyapı Sorgulama

 


İnternetin belli bölgelere veya adreslere ulaşması için kullanılan sisteme internet altyapı sistemi denir. Sistemin adreslere veya bölgelere ulaşması için fiber veya bakır optik kablolar kullanılmaktadır. Bakır altyapı genel itibarıyla ADSL olarak adlandırılmakta olup belli iletkenler vasıtasıyla konuma ulaşır. Fiber optik altyapıda ise plastik ya da cam kablolar kullanılmaktadır. İnternet altyapı sorgulama sayesinde tüm bu unsurlar düzgün bir şekilde ortaya konur.

Bulunulan lokasyonun altyapı teknolojisi, internet hızının belirlenmesindeki en büyük etkendir. Bu altyapı, internet hızının belirlenmesindeki en temel ölçüttür. Her bölge ya da adreste aynı hızın alınması mümkün değildir; bu hız, altyapının teknolojisine bağlı bir şekilde değişkenlik gösterir.

İnternet Altyapı Sorgulama İçin Ne Yapılmalıdır?

İnternet altyapı değerlendirilebilmesi için internet altyapı sorgulama yapılması gerekir. Altyapı ne kadar hızlıysa bulunulan bölgenin teknolojisi o denli iyi demektir. Bulunulan lokasyonda ADSL, VDSL ve fiber altyapılardan biri olabilir. Altyapının desteklemiş olduğu teknoloji hangisiyse internet hızı, bu doğrultuda değişir. Birçok internet sitesi üzerinden internet alt yapı sorgulama imkanı mevcuttur.

İnternet mecrasında yer alan pek çok site üzerinden mevcut internete yönelik hız testi yapılabilir ve bu konudaki sayısal verilere anında ulaşılabilir. Böylelikle sahip olunan internet altyapısından ne ölçüde yararlanılabildiği de ortaya çıkmış olur. Bu şekilde, internet hızından elde edilen verim daha net bir şekilde anlaşılır.   

 

Yorumlar