Kalp Hastalılarında Stent Uygulamaları

 


Kalp rahatsızlıkları nedeniyle şikâyetleri olan hastalara balon işlemi yapıldıktan sonra onarım yapılan damarların tekrar daralmasını önlemek amacıyla çok ince ve metalik teller yardımı ile örülmüş olan silindir kafesin takılması işlemine stent takılması işlemi denilmektedir.

Hastanın ihtiyaçlarına göre farklı boyutlarda üretimi yapılmış olan bu malzemenin hangisinin takılması gerektiği konusunda ameliyatı yapacak olan cerrah karar vermektedir. Hastaya stent takılması kararı verildikten sonra anjiyo işlemine benzer bir işlem için hasta hazırlanır ve stent takma işlemi başlatılır. Kasık atar damarından girilen ince tüp yardımı ile ilerleyen stent uygun yere gelindiğinde işlem gerçekleştirilir.

Stent Uygulamalarının Riskleri

Cerrahi ve tıbbı girişimlerin riskleri kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Kimi hasta üzerinde hiçbir komplikasyon yaşanmamasına rağmen bazen bazı durumlarda cerrahi ve tıbbı girişimler komplikasyonların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Kalbe stent takılması riskli mi sorusu bu işlemi yaptırması gereken kişiler tarafından merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Gelişen teknoloji ve tıp bilimi sayesinde kalbe ve damarlara yapılan pek çok girişimin minimal riskler içerdiği bilinmektedir. Kalbe takılacak olan stent kısa süre içerisinde işlevini yerine getirmeye başlayacak ve kişiyi şikâyetlerinden uzaklaştırarak çok daha konforlu bir hayata sunacaktır.

Stent uygulaması yapılmış kişilerin hayat düzenini bu cerrahi girişime göre düzenlemesi ve hayatını kalan bölümünü doktorunun tavsiye ettiği şekilde geçirmesi gerekmektedir.

Yorumlar