Fip Hastalğı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 


Evcil hayvanlarımız ile bir arada olmanın sonucu olarak ortaya çıkan kedi hastalıkları arasında yer alan Kedi Enfeksiyonez Peritonti yaygın adıyla bilinen fip hastalığı, kedilerde ortaya çıkan viral bir rahatsızlık türüdür.

Pet sahiplerini korkutan bu rahatsızlığın altında yatan en önemli faktörün koronavirüs olduğu düşünülmektedir. Kedilerden insanlara bulaşmayan ancak; kediler arası mutasyonlar ile kediden kediye geçen bu hastalık çeşitli belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Kedilerde fip hastalığı nedir? Belirtiler nelerdir? Belirtiler ortaya çıktığında neler yapılmalıdır? Bu gibi konuların kedi besleyen kişiler tarafından mutlaka bilinmesi gerekir. Patili dostunuz hasta olduğunda erken müdahale etmek için bu bilgilerin oldukça büyük önemi bulunmaktadır.

Fip Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Fip hastalığı kedi sahiplerinin korkulu rüyası olarak bilinmektedir. Özellikle birden fazla kedisi olan kişiler için olumsu durum ortaya çıkaran bu hastalık;

·        Mama ve su kaplarının ortak kullanımı virüsün yayılmasında son derece büyük bir etkiye sahiptir.

·        Kedilerin vücut sıvıları aracılığıyla da bu hastalık kolaylıkla hasta kediden sağlıklı kediye bulaşmaktadır.

Taşıyıcı kedi ile sağlıklı kedilerin aynı ortamda bulunmaması gerekmektedir. Hasta kedinin kullandığı eşyaların diğer kediler tarafından kullanılması mutlaka engellenmelidir. Pet sahiplerinin kedilerinde;

·        Yüksek ateş

·        İştah kaybı

·        İshal

·        Kilo kaybı

·        Solunum sorunları

·        Karın şişliği

·        Depresif ruh durumu

·        Göz ve burun akıntısı gibi sıra dışı durumları gözlemlemesi halinde mutlaka bir veterinere başvurması önerilmektedir.

Kanıtlanmış kesin bir tedavi yöntemi olmayan bu hastalık için uygulanan çeşitli ilaç tedavileri kedilerin yaşam kalitesini yükseltmektedir.

Yorumlar