Şükür Kurbanı

 


Şükür kurbanı, birinin duası duyulduğunda veya dileği kabul edildiğinde yapılır. Ancak duanın kabulüne şükür olarak kurban kesmeye niyet etmemiş ve adak yapmamışsa kurban kesimi için zorunluğu bulunmaz. Eğer kişi, niyet ettiği halde gerçekleştirmemişse de sorun yaratmaz.

Şükür Kurbanı Ne Demektir?

İslam dininde kurbanın hayrı büyüktür ve bu yüzden Müslüman insanların yapılması gerekenler arasındadır. Bunun yanı sıra, Müslüman insanların kurban kesimi için pek çok farklı nedeni vardır. Bu nedenle farklı amaçlara göre de kurban kesimi yapılıyor. Bu nedenle, şükür kurbanı bazen duaların kabulü ya da isteklerin yerine getirilmesi için kesilen kurban olarak bilinir ama genellikle Allah'ın verdiği nimetlere karşı şükran duygusunu ifade etmek için yapılır.

Şükür Kurbanı Zorunlu Mudur?

Kurban bayramında kurban koyun kesilmesi gerektiği için şükür kurbanı olarak  kesilmesinin zorunlu olduğuna inananlar var. Ancak genelikle kişinin isteğine göre yapılır. Bu yüzden şükür kurbanın herhangi bir zorunluğu yoktur. Minnettar olacağınıza söz verebilir veya şükretme niyetiyle yapılabilir.  Öte yandan, şükretme sözünü tutmamak, insanı günah işlemeye ya da niyetini yerine getirmeye mecbur bırakmaz. Ayrıca, insanların şükran göstergesi olarak bir koyun veya koç  kurban etmek için beklemeleri gereken belirli bir ay veya gün yoktur. Yılın herhangi bir gününde yapılabilir. Dualar kabul edildiğinde, Allah'a ​​şükranlarını ifade etmek isteyenler için  gün, ay, yıl fark etmeden şükür kurbanı kesiminin yapılması uygundur.

Yorumlar