Tavi İşlemi

 


Tavi işlemi, cerrahi tedavi yöntemlerine alternatif olarak yapılan bir tedavi yöntemidir. Cerrahi yöntemde göğüs kafesi açılarak ve kalp durdurularak yapılan kapakçık takma işlemi tavi yöntemi sayesinde kesi açılmadan yapılmaktadır. Bu işlem özellikle ameliyat riski yüksek ve orta dereceli olan kişilere yapılmaktadır. Yaşı dolayısı ile enfeksiyon kapma ihtimali yüksek olan ve bu nedenle ameliyat önerilmeyen hastalar, tavi yöntemi ile kısa sürede sağlıklarına kavuşmaktadır.

Tavi Kapağı Nedir?

Tavi işlemi sırasında kullanılan kapakçık, biyolojik bir kapaktır. Genellikle domuz ya da sığırlardan alınan bu kapakçıklar, işlem sırasında ve işlem sonrasında aşınmaya uğramaması için bazı maddeler ile kaplanmaktadır. Kasıktan girilerek bir boru yardımı ile yerleştirilen bu kapakçık, baloncuk yardımı ile şişirilir ve doğru yere konumlandırıldığından emin olmak için görüntüleme yöntemleri ile incelenir. Kapakçığın sorunsuz çalıştığına emin olduktan sonra borucuk çıkarılır ve işlem sonlandırılmış olur.

Tavi Ameliyatı

Tavi ameliyatı, cerrahi olarak kapakçık yerleştirme işlemine göre oldukça kolaydır. Ayrıca işlem sonrası herhangi bir komplikasyon gelişme riski de cerrahiye göre oldukça düşüktür. Bu nedenle cerrahi için risk taşıyan hasta gruplarına tavi işlemi önerilir. Böylelikle aort kapakçığı kolay bir şekilde yerine konarak hastanın yaşam fonksiyonları düzeltilmiş olur. Başlarda yüksek ve orta risk gruplarında kullanılan bu yöntem zamanla düşük ameliyat riski taşıyan hastalarda da uygulanmaya başlamıştır. Bu işlemin en sık uygulandığı yaş grubu ise 70-80 yaşındaki hastalardır.

Yorumlar